Denne bloggen inneholder tanker om skole fra en lærer. Jeg har jobbet i skolen siden 2001 og har fått vært med på den rivende teknologiske utviklingen som har skjedd disse årene. Som teknologipositivist ser jeg etter muligheten ny teknologi gir oss, mange av innleggene handler derfor om bruk av iPad som pedagogisk verktøy. Jeg er nå ansatt ved Tislegård ungdomsskole på Kongsberg og ble sertifisert som APD-instruktør september 2015.
bagrunn 01

bakgrunn 01
tirsdag 15. desember 2015
lørdag 5. desember 2015
Å skrive fagtekst: trening, modellering og halvdagsprøve
Den siste tiden har vi jobbet med å skrive en strukturert saktekst med fokus på:
- innledning, hoveddel, avslutning
- ett argument/tema i hvert avsnitt
- temasetninger som starter avsnittene
I denne prosessen har vi vi jobbet oss steg for steg via samtale, tankekart, avsnitt, temasetninger og helhetlig struktur. Elevene har trent ved å skrive en egen tekst og lærer har laget en modelltekst. Dagen etterpå fikk elevene halvdagsprøve med nesten samme oppgave som den de hadde jobbet med.
mandag 26. oktober 2015
Tegning som læringsstrategi
Den siste tiden har vi jobbet mye med lesing og opptak, temaet har vært eventyr, fabler og myter. Det var nå på tide å jobbe med innholdet i tekstene og å kunne gjenfortelle hva man har lest. Vi fant frem fargeblyanter og papir- det var på tide å tegne!
søndag 18. oktober 2015
Underveisvurdering med Showbie og PuppetPals
Underveisvurdering er en fin ting og en viktig del av læringsprosessen, men ikke alltid like lett å få til. Hvordan skal vi gi tilbakemeldinger de bruker direkte i neste oppgave? Dersom de skal gjøre den samme oppgaven igjen, kan jo det fort bli ensformig. Her har vi valgt å gjenta samme oppgave, men vi går fra lydinnspilling til animasjonsfilm.
tirsdag 13. oktober 2015
Showbie - more than meets the eye!
Showbie er et veldig enkelt program som egentlig er laget for innleveringer. Som lærer oppretter du "klasser", her er det vanlig med en ny klasse for hvert fag. I hver klasse får du en kode elevene kan skrive inn på sin egen iPad, og vips - så er de med. Helt utrolig simpelt!
mandag 14. september 2015
Grammatikkoppgaver med QR
Tidligere skrev jeg om noen ideer til bruk av QR-koder (du kan lese dem her), i forrige uke testet vi ut en av dem: grammatikkoppgaver ved hjelp av QR-koder.
tirsdag 8. september 2015
Variasjon i undervisningen med QR-koder!
Med QR-koder kan du enkelt lenke opp til nettsteder og sende elevene dit du vil, alt de trenger er en telefon eller et nettbrett med QR-leser.
torsdag 27. august 2015
Presentasjonsoppgave med KeyNote om valget
Mange klasser jobber nå med valget som er rett rundt hjørnet. I forbindelse med dette skal vi i klassen min lage presentasjoner i KeyNote om partiene. Her kan man fint får til en strukturert og god oppgave der elevene må finne ut en del informasjon selv, uten å måtte gå ut og rote på nettet. Her er det også mange muligheter for å utvide oppgaven og jobbe over lang tid med politikk.
lørdag 22. august 2015
Klasseledelse og struktur i undervisningen med KeyNote
Med nytt skoleår er det igjen mulighet for å sette ny standard og få en god start. Å ha god orden på undervisningen fra første stund er noe alle lærere ønsker å oppnå, KeyNote er et veldig enkelt verktøy for å få til dette. Det brukes ofte til å lage fine presentasjoner om emner, men kan altså også lett brukes for å holde struktur i timen.
fredag 7. august 2015
Å lykkes med læringsbrett i klasserommet
Mange skoler gir seg i kast med innføring av læringsbrett, det vil si et nettbrett ment for skolebruk. Det finnes flere typer å velge mellom; iPad, Surface og Androidbrett, som alle har hver sine fordeler og ulemper. Alle har de til felles at de er raskere å komme i gang med enn en PC, både fordi de er "på" umiddelbart, lette å ha med seg og enklere å bruke. Men hvordan lykkes man med å bruke disse verktøyene i klasserommet? Hva skal til for å "få det til"?
fredag 17. juli 2015
Presentasjonsppgave til skolestart
Juli nærmer seg slutten, noe som betyr at mange lærere igjen begynner å tenke på hva de skal gjøre de første ukene for å bli kjent med en ny klasse. Her følger en variant av oppgaven " skriv en side der du forteller om deg selv", som vi vel alle har brukt som lærere eller møtt som elever.
søndag 14. juni 2015
Læring med animasjon
Fredag var vi så heldige at vi fikk prøvd ut animasjon på iPad med Bente Aasheim. Hun er veldig opptatt av animasjon som metode, du kan lese mer om hennes arbeid her. Det er helt utrolig hva man kan få til av læring når man lar elevene få bruke sine kreative sider.
søndag 7. juni 2015
Learningapps.org - glitrende nettsted for å lage små tester
Med e-bøker har man mange muligheter - når en kan kombinere lyd, bilde, video og tekst er det bare fantasien som setter grenser. I tillegg kan man lenke opp til steder på Internett med hyperlenker. På kurs med RIKT ble jeg introdusert for nettstedet learningapps.org, her kan man lage små prøver av ulike slag.
søndag 31. mai 2015
iPad: Lage e-bøker med Book Creator
Book Creator er en av app-ene elevene liker veldig godt å jobbe med, her kan de lage flotte lærebøker om emner og la kreativiteten løpe løpsk. Som lærer har jeg også lært meg at denne app-en er fin til å lage undervisningsmateriell for min egen del.
mandag 25. mai 2015
Undervisningsopplegg til film med bruk av tankekart
I forbindelse med teamet "Former Colonies" skal vi denne uken se filmen "A Long Walk to Freedom" som handler om livet til Nelson Mandela. I forbindelse med filmbruk er det alltid lurt å noen oppgaver, slik at man må følge med og lettere forstå at dette også er fagstoff, på lik linje med tekster om emnet.
iPad: kort innføring i tankekart-programmet iThoughts
I undervisningen er det mange ganger vi bruker tankekart, både som lærer og elev. Med iThoughts får du mange fine muligheter til å lage digitale tankekart til ulik bruk. Nederst i denne artikkelen ligger det en femminutters video som gir deg en kort innføring i dette programmet. Filmen er dessverre litt kornet på nett, men legger du godvilja til så kan det hende du får noe ut av den allikevel.
onsdag 20. mai 2015
iPad: Undervisningsopplegg med KeyNote og Explain Everything
19. mai hadde vi besøk fra Apple Norge som ville se eksempler på bruk av iPad i undervisningen. Jeg la opp til en dobbelttime med repetisjon om den første verdenskrig, mye iPad-bruk og fokus på elevenes egen produksjon. Jeg valgte å bruke KeyNote, som de kjente fra før, og Explain Everything, som var helt nytt for klassen.
Dette opplegget viser en enkel måte å få høy aktivitet fra elevene, samtidig som det faglige innholdet står i fokus. Det viser også at man lett kan få til å organisere elevaktivitet med iPaden, dette krever for det meste organisering fra læreren -ikke masse teknisk innsikt.
onsdag 13. mai 2015
iPad: Explain Everything som verktøy til modellering

Nå ble presentasjonen importert som like mange antall slides som originalt i det nye programmet. Ved å velge laserpennfunksjonen kunne jeg vise hvilke ord jeg leste opp samtidig som jeg lagde video. Etterpå valgte jeg å eksportere til kamerarullen slik at eleven kan se på videoen og høre opplesning under egen øving. På grunn av copyright til bildene i KeyNoten har jeg ikke lagt med selve videoen eleven fikk, men en illustrasjonsfilm uten bilder. Jeg har også forandret litt på teksten, men har latt det meste stå igjen som originalt.
Hva kan vi bruke dette til?
- Dette er et hjelpemiddel som er helt topp for modellering tilpasset den enkelte elevs behov, jeg ser særlig det som hjelpsomt i engelskundervisningen. Det trenger ikke ta mange minuttene å lese inn en presentasjon, rett på elevens egen iPad.
- Elevene kan også selv lese inn presentasjonene sine og sende til læreren for tilbakemelding. Dette kan være som en muntlig innlevering eller som en kladd før fremføring.
- Dersom du har en PowerPoint eller KeyNote-presentasjon liggende, kan du fort lage en film av den og distribuere til elevene. Dette kan brukes til å underbygge stoff du har gjennomgått eller være til repetisjon.
- Elevene kan selv lage filmer av KeyNote-presentasjoner for å lage egen undervisning av en del av et emne de jobber med.
fredag 8. mai 2015
Book Creator - min absolutte favoritt-app!
Denne appen er bare rett og slett genial! Her kan du veldig enkelt lage e-bøker og få dem ut til elevene gjennom Dropbox, Airdrop, iTunes U eller en annen distribusjonsløsning du har valgt ved din skole.
Jeg bruker denne mye som engelsklærer. Her har man mulighet til å kombinere tekst, lyd, bilde, video og eksterne lenker på en enkel måte. Man har ikke helt de samme mulighetene som med iBook Author på en Mac, men dette holder i massevis - i hvert fall til å starte med. Ser man at produksjonen av e-bøker blir vedlig høy, kan det være lurt å se på iBook Author, men dette krever en god del tid å sette seg inn i, samt at man må ha en Mac.
Som du kan se av bildet til venstre, har jeg her laget en kort tekst som en innledning til arbeid med USA. Teksten er så lest inn på engelsk og norsk, så elevene kan høre den med min stemme på begge språk. Gloser har jeg valgt å putte i en gul rute. Over denne ruten er det en introduksjonsvideo til temaet som jeg har laget i Adobe Voice (tok meg ti minutter) og importert fra kamerarullen. I den grønne ruta er det en hyperlenke som peker ut til en test jeg har laget på learningapps.com.
Men det stopper ikke der! Elevene kan også bruke dette verktøyet til å lage sine egne bøker der de oppsummerer tekster, leser dem inn, illustrerer med bilder eller setter inn sine egne videoer. Her er det uante muligheter for produksjon fra deres side også!
Til slutt har jeg lagt ved en kjapp gjennomgang av hvordan programmet fungerer og hvordan du kan lage en enkel bok. Dessverre blir den kornete ved publisering på nett, men jeg håper du kan få noe ut av den allikevel. Hvis du har problemer med å se filmen eller ønsker å se en skarpere utgave, ta kontakt med meg på ole.riksaasen.dahl@gmail.com, så kan jeg dele den med deg.
![]() |
Fra en av mine engelskbøker |
Som du kan se av bildet til venstre, har jeg her laget en kort tekst som en innledning til arbeid med USA. Teksten er så lest inn på engelsk og norsk, så elevene kan høre den med min stemme på begge språk. Gloser har jeg valgt å putte i en gul rute. Over denne ruten er det en introduksjonsvideo til temaet som jeg har laget i Adobe Voice (tok meg ti minutter) og importert fra kamerarullen. I den grønne ruta er det en hyperlenke som peker ut til en test jeg har laget på learningapps.com.
Til slutt har jeg lagt ved en kjapp gjennomgang av hvordan programmet fungerer og hvordan du kan lage en enkel bok. Dessverre blir den kornete ved publisering på nett, men jeg håper du kan få noe ut av den allikevel. Hvis du har problemer med å se filmen eller ønsker å se en skarpere utgave, ta kontakt med meg på ole.riksaasen.dahl@gmail.com, så kan jeg dele den med deg.
onsdag 6. mai 2015
Min vurderingspraksis
Vurdering er en del av skolen som har hatt mye fokus de siste årene, særlig i ungdomsskolen har det vært viktig å skulle dokumentere hvorfor en elev har oppnådd en gitt karakter. Nå har vi lærere prøvd oss frem med ulike skjemaer, med avkrysning og utguling av gitt nivå, uten helt å klare å lande på en standard vi kan være enige om. Fagenes egenart spiller også en rolle for hva som er fornuftig å bruke. Jeg ønsker her å fokusere på engelsk og vise den vurderingsformen som jeg har brukt den siste tiden.
tirsdag 5. mai 2015
Explain Everything - en kjapp introduksjon
Her følger en liten video for å få deg kjapt i gang med Explain Everything, jeg viser noen av de grunnleggende funksjonene. Programmet egner seg fint til å lage små videoer der du forklarer noe, denne videoen er laget med dette programmet.
Her får man en arbeidsflate der man kan dra bilder inn, skrive tekst og flytte de ulike elementene rundt mens man tar film av det. Som i så mange andre iPad-program kan man også her lese inn sin egen stemme.
I dette programmet får man flere "slides" som i en presentasjon, hver av disse fungere som hver sin lille film som til slutt blir satt sammen. Dette gjør at man også kan bruke det til å lage filmer av KeyNote- eller PowerPoint-presentasjoner, men dette er for litt viderekomne.
Denne videoen har jeg laget ved å ta bilde av skjermen og deretter har jeg lagt bildene inn som slides i Explain Everything. Etter eksport av filmen har jeg kjørt det inn i iMovie så jeg kunne legge inn musikk jeg satt sammen i Garage Band. Dessverre blir videoen litt kornete når den publiseres på en blogg slik som denne, når en spiller av filen direkte og ikke fra nettet er bildet langt skarpere. Håper den allikevel kan være til nytte.
Pedagogisk bruk:
Her kan man som lærer lage fine filmer for å illustrere noe man jobber med eller lage introduksjoner til temaer. Deler av fagstoffet kan ofte lettere forklares med en liten video. For elevenes del kan det brukes til mange ulike aktiviteter:
* naturfagrapport
* lage en forklaring til deler av historiefagstoffet - klassen deles i mindre grupper som skal lage en liten film om en del av stoffet
* lage forklaringer av hvordan en løser en matematikkoppgave
* illustrere eller lage oppsummering av en fortelling man har lest
Pedagogisk bruk:
Her kan man som lærer lage fine filmer for å illustrere noe man jobber med eller lage introduksjoner til temaer. Deler av fagstoffet kan ofte lettere forklares med en liten video. For elevenes del kan det brukes til mange ulike aktiviteter:
* naturfagrapport
* lage en forklaring til deler av historiefagstoffet - klassen deles i mindre grupper som skal lage en liten film om en del av stoffet
* lage forklaringer av hvordan en løser en matematikkoppgave
* illustrere eller lage oppsummering av en fortelling man har lest
Håper du har fått noen gode idéer og at du nå tør å slenge deg utpå. Lykke til med programmet!
søndag 3. mai 2015
Godt sted for tips: Facebokk-gruppa "Ipad i skolen"
Når en skal bruke iPad i klasserommet er det godt å kunne få hjelp av andre. I Facebook-gruppa "Ipad i skolen" kan du få svar på spørsmål, eller helt enkelt tips om gode apper og bruk av disse i klasserommet. De fleste av de drøyt 3000 medlemmene er lærere, så her er det mye ekspertise fra det ganske land. Gruppa er offentlig, søk den opp da vel!
Noen nyttige iPad-verktøy
På iPaden finnes det mange gode verktøy for pedagogisk bruk. Har man 1-1-dekining med iPad i klasserommet, så er det utrolig hvilke muligheter man har for å lage undervisning som er engasjerende, motiverende og variert. Her skal jeg liste opp noen av de verktøyene jeg bruker mest og si litt om hver av dem. Disse har jeg fått opplæring i gjennom iPad-kursrekka til RIKT.
Datamaskinen ut av klasserommet?
I disse tider leser vi stadig om forskere og skolefolk som vil ha PC-en ut av klasserommet. Jeg kan forstå mange læreres frustrasjon over elever som ikke følger med i undervisningen, men her handler det om klasseromsledelse og hvordan vi legger opp undervisningen. Nye tider har gitt oss nye verktøy, som igjen har gitt oss nye muligheter - og utfordringer.
Abonner på:
Innlegg (Atom)