På iPaden finnes det mange gode verktøy for pedagogisk bruk. Har man 1-1-dekining med iPad i klasserommet, så er det utrolig hvilke muligheter man har for å lage undervisning som er engasjerende, motiverende og variert. Her skal jeg liste opp noen av de verktøyene jeg bruker mest og si litt om hver av dem. Disse har jeg fått opplæring i gjennom iPad-kursrekka til RIKT.
Pages gir deg det du trenger av et skriveverktøy. Den har også ok stavekontroll. |
KeyNote: dette er et vedlig enkelt og greit presentasjonsverktøy. Man har ikke alle de samme mulighetene og valgene som i PowerPoint, men for min del er det egentlig like greit. Jeg har det jeg trenger lett tilgjengelig i dette programmet. Jeg liker særlig muligheten for "laserpenn" som ligger inne i
programmet, denne bruker jeg til å peke på ulike elementer i presentasjonene mine. Det er to ting jeg savner: en mulighet for eget "galleri" der du samler opp bilder du bruker ofte, samt valg om å kunne sette inn lydfiler med avspillingsikon.
Fra en enkel presentasjon i KeyNote |
iThoughts: dette er et veldig bra tankekart som er lett å bruke. Det egner seg fint for elevene til å lage presentasjon eller organisere fagstoff, eller for lærer til å presentere fagstoff. "Resarch"-muligheten lar deg lett finne bilder eller nettressurser om et emne du har skrevet noe om. Her savner jeg muligheten for å sette inn andre typer filer i tankekartet, med dette kunne iThoughts fungert som et arkiv. Ved eksport til en del verktøy mister man også dessverre mulighetene for å la tankekartet være dynamisk.
iMovie: morsomt verktøy som lett lager film av bilder og videoer for deg. Her kan man også legge på musikk og lese inn lyd. Vedlig bra for diverse produksjon for elevene, eller for lærer som vil forklare noe for elevene.
ExplainEverything: et videoverktøy til med litt andre muligheter. Her får du en "arbeidsflate" der du kan flytte bilder og tekst rundt, samt at du kan importere KeyNote-presentasjoner og lage dem om til filmer (denne funksjonen har jeg brukt mye). Også her kan du lese inn din egen lyd.
iMovies: bildet er fra Wikipedia; Second world war Europe 1935-1939; San Jose CC BY-SA 3.0 |
e. Her følger det med en grei tutorial som gir deg den opplæringen du trenger på under fem minutter. Dette programmet har en veldig stor fordel: når du søker på bilder inne i programmet, får su kun tilgang på bilder det er lov å videreformidle.
PuppetPals: et artig animasjonsprogram som er lett i bruk. Her kan elevene enkelt fortelle sine historier på en annerledes måte, om det er spennende fortellinger eller deler av historiepensumet. Her er det bare fantasien som setter grenser. Det bør brukes med måte, så ikke elevene går lei av det.
Slå deg løs med bokproduksjon i Book Creator! |
Dette er bare noen få av mange gode undervisnings-apper, det er mange andre gode det kan være verdt å merke seg også, for eksempel Numbers (regneark) og Notability. Sistnevnte vet jeg mange bruker som en type interaktiv tavle, mens andre bruker den til å lage ulike forklaringer og lese inn tekst. Håper dette kan være til hjelp hvis du skal i gang med iPaden din, men ikke vet hvor du skal starte.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar